Informaţii

Cele mai cumpărate

Produse vizualizate

Preț redus! Caliban și vrăjitoarea. Femeile, corpul și acumularea primitivă Mărește

Caliban și vrăjitoarea. Femeile, corpul și acumularea primitivă

9786069404799

New product

Traducere din limba engleză de Ovidiu Țichindeleanu

More details

Produs indisponibil

39,00 lei

-10,00 lei

Înainte 49,00 lei

Informații produs

Data aparitiei 2016
Numar pagini 448
Format 13x20 cm
ISBN 978-606-94047-9-9
Editura

Descriere

„În interpretarea mea, Caliban nu îl reprezintă doar pe rebelul anticolonial a cărui luptă are încă ecouri în literatura caraibiană contemporană, ci este un simbol pentru proletariatul global și, mai specific, pentru corpul proletar ca teren și instrument al rezistenței împotriva logicii capitaliste. Mai important, figura vrăjitoarei, care rămâne în Furtuna într-un fundal îndepărtat, preia în volumul de față centrul scenei. Ea încorporează o lume de subiecte feminine pe care capitalismul trebuia să le distrugă: eretica, vindecătoarea, soția neascultătoare, femeia care îndrăznea să trăiască singură, femeia obeha, care a otrăvit mâncarea stăpânului și i-a instigat pe sclavi la revoltă.

Într-adevăr, lecția politică ce poate fi desprinsă din Caliban și vrăjitoarea e următoarea: capitalismul, ca sistem socio-economic, se angajează în mod necesar pe calea rasismului și sexismului. Capitalismul trebuie să justifice și să mitizeze contradicțiile încastrate în relațiile sale sociale: promisiunea libertății față de realitatea coerciției la scară largă și promisiunea prosperității față de realitatea sărăciei la scară largă. Și o face denigrând ”natura” celor pe care îi exploatează: femei, subiecți coloniali, descendenți ai sclavilor africani, imigranți dezrădăcinați de globalizare.

Silvia Federici

Profesoară universitară specializată în științe sociale, Silvia Federici este renumită pentru studiile sale interdisciplinare de filosofie, istorie și sociologie, ca și pentru activitatea de susținere a drepturilor omului, fiind, printre altele, fondatoare a organizației Committee for Academic Freedom in Africa (CAFA) și a proiectului Radical Philosophy Association, care se opune pedepsei cu moartea.

Activitatea ei militantă abordează teme de actualitate, precum implicațiile deciziilor adoptate de Fondul Monetar Internațional și Banca Mondială, crizele umanitare și cele ecologice, consecințele descoperirilor din domeniul geneticii, toate semnalând îngrădiri sistematice ale sentimentului comunitar.

Recenzii

Nu sunt opinii ale clienților în acest moment.

Scrieţi o recenzie

Caliban și vrăjitoarea. Femeile, corpul și acumularea primitivă

Caliban și vrăjitoarea. Femeile, corpul și acumularea primitivă

Traducere din limba engleză de Ovidiu Țichindeleanu

Clienții care au cumpărat acest produs au mai cumpărat și: